Práva na baráž ponúkol Šport Progress SFZ, DIGI Sport bude vysielať

09.10.2012 Bratislava

Bratislava 9. októbra (TASR) - Marketingová spoločnosť Šport Progress ponúkla získanie vysielacích práv dvoch barážových zápasov slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov o postup na ME 2013 s Holandskom Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ). Hoci podľa utorňajšieho vyhlásenia Šport Progressu reagoval SFZ na ponuku záporne, futbalový fanúšik súboje zverencov trénera Ivana Galáda s mladými "Oranjes" na televíznych obrazovkách uvidí v priamom prenose DIGI Sportu. To potvrdili TASR v reakcii na informáciu pre futbalovú verejnosť, pod ktorou je podpísaný výkonný riaditeľ Šport Progressu Vojtech Miklós, SFZ aj televízia DIGI Sport.

"Zápas SR 21 – Holandsko 21 bude v priamom prenose vysielať televízia DIGI Sport, ktorá sa s futbalovým štúdiom prihlási zo Senca už o 18.25 h. DIGI Sport má práva aj na odvetné stretnutie v Holandsku. Veríme, že nám nič nebude brániť v tom, aby sme v pondelok 15. októbra odvysielali aj tento rozhodujúci duel o postup na ME 2013," reagoval pre TASR René Stern, zástupca šéfredaktora DIGI Sport.

"V uplynulých mesiacoch ste viackrát počuli z úst pána prezidenta SFZ pána Kováčika, ako mu veľmi záleží na transparentnosti, slušnosti a dobrom mene SFZ. Okrem týchto vlastností prehlásil mimo iného aj to, že zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie by mali mať možnosť vidieť všetci fanúšikovia. Naša reprezentačná 21-ka bude hrať o postup medzi najlepších 8 mužstiev v Európe. Možnosť jedinečná, naposledy tomu bolo v roku 1999. Na ponuku, aby SFZ získal TV práva 21-ky reagoval záporne. Asi preto, lebo TV práva mu ponúkla spoločnosť Šport Progress, dlhodobý partner SFZ a nie zahraničná firma. Možno sú dôvody iné? Len pár informácií pre fanúšikov. SFZ t.j. pán Kováčik kúpil TV práva zápasu Slovensko – Arménsko za 40 000 eur, TV práva zápasu Slovensko – Rusko za 80 000 eur. Teraz ponuka Šport Progressu za zápas Slovensko – Holandsko a Holandsko – Slovensko je 45 000 eur. Pre jednoduchosť, pred rokom pán Kováčik kúpil práva dvoch domácich zápasov za 120.000 eur a teraz je pre neho čiastka 45 000 eur vysoká," uvádza sa v informácii pre futbalovú verejnosť, pod ktorou je podpísaný výkonný riaditeľ Šport Progressu Vojtech Miklós.

V súvislosti s "otvoreným listom p. Vojtecha Miklósa futbalovej verejnosti", ktorý sa týka televízneho vysielania zápasov slovenského reprezentačného tímu do 21 rokov s Holandskom o postup na ME 2013 v Izraeli poskytol TASR oficiálne vyhlásenie aj SFZ:

Slovenský futbalový zväz je v neustálom kontakte so všetkými vysielateľmi prenosov zo všetkých futbalových podujatí, v ktorých nastupujú naše reprezentačné družstvá. SFZ, prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti SFZ Marketing, komunikoval pred barážovými zápasmi slovenskej 21-ky s Holandskom okrem iných aj s RTVS o prípadnej možnosti odvysielania oboch stretnutí.

Nakoľko exkluzívnym držiteľom práv na domáce zápasy reprezentačnej 21-ky na území Slovenska je od roku 2010 (na základe zmluvy, ktorá bola podpísaná ešte pred zvolením Jána Kováčika do funkcie prezidenta SFZ) až do roku 2015 TV DIGISPORT, oslovili sme ju so žiadosťou o informáciu o stave, či je v rokovaní s niektorou zo slovenských televízií o prípadnom poskytnutí sublicencie.

DIGISPORT potvrdil, že rokuje o možnosti udelenia sublicencie s inou slovenskou televíziou a takisto sa pokúša získať práva na odvetný zápas z Holandska. Pán Vojtech Miklós, ako jeden z majiteľov spoločnosti Šport Progress, nám oznámil koncom septembra (na Konferencii SFZ 28.9. 2012 v Banskej Bystrici), že sublicencie na oba zápasy pre voľne dostupnú televíziu obchoduje on a že sú úspešne predané. Takisto sa v tejto súvislosti snažil o presun začiatku domáceho zápasu na neskorší večerný čas z dôvodu potenciálneho vyššieho profitu pri predaji TV práv.

SFZ obdržal, napriek tomuto tvrdeniu, 4.10.2012 od Šport Progressu prekvapujúcu písomnú ponuku na odkúpenie práve sublicencie pre voľne šírenú televíziu. Ponuka znela na 45 000 EUR, pričom Šport Progress v danej ponuke uviedol, že tieto práva kúpil za 60 000 EUR, ale je citujeme: „pripravený vziať na seba 25% z obstarávacej ceny". Vzhľadom na našu predošlú komunikáciu s RTVS vieme, že rokovania Šport Progressu a RTVS o predaji neexkluzívnej sublicencie boli neúspešné a ponuka, ktorú Šport Progress predložil SFZ prišla až potom, čo neuspel v rokovaniach s RTVS. Za celou ponukou vidíme len osobnú snahu pána Miklósa zachrániť sa pred nevydarenou špekuláciou pri obchodovaní práv, snahu očierniť SFZ a zvaliť na neho vinu za neuskutočnený obchod a skryť sa súčasne za slovenského diváka. Poďakovali sme preto pánovi Miklósovi za jeho ponuku a doporučili sme mu kontaktovať ostatné slovenské televízie priamo, bez prostredníka v podobe SFZ.

Snahou SFZ jednoznačne je, aby čo najväčší počet divákov mohol naše zápasy sledovať. Vzhľadom na existujúci stav, že väčšina práv je predaná, reálny dosah na predaje sublicencí SFZ nemá, tieto sú vecou dohôd priamo medzi televíznymi spoločnosťami. Aktívne však s televíziami komunikujeme a v prípade potreby sa im snažíme pomôcť. Pre SFZ nie je prekvapením, že dlhoročným cieľom pána Miklósa je jeho osobný zisk resp. zisk ním spoluvlastnenej spoločnosti. Aj z tohto dôvodu odmietame so Športprogressom v podobných prípadoch obchodovať a rozhodne sa odmietame podieľať na špekuláciách, ktoré Šport Progress, skrývajúc sa za slovenského diváka, deklaruje.

SFZ sa necíti a ani v budúcnosti nebude cítiť byť zodpovedným za podnikateľské riziko obchodov pána Vojtecha Miklósa, akokoľvek sa bude oháňať slovenským futbalovým fanúšikom.

A aby sme odpovedali na sugestívnu otázku v nadpise jeho vyhlásenia "Bude zápas Slovensko 21 – Holandsko 21 na TV obrazovke?". Slovenský futbalový fanúšik oba zápasy s Holandskom našej reprezentácie uvidí, tak ako zápasy našej najvyššej súťaže, vo vysielaní TV DIGISPORT, ktorá odvysielala aj oba septembrové zápasy našej 21-ky s Francúzskom a Kazachstanom.
 

Vyberte región